Sidor

lördag 10 mars 2012

Hur snabbt får det gå?

Jag har ett smärre problem med maten. Inte VAD jag äter, men hur snabbt jag äter. Jag har alltid varit en sån som äter väldigt snabbt. Nästan så att jag kastar i mig maten. Det spelar heller ingen roll vad jag äter, allt åker ned minst lika snabbt. När folk har ätit halva sin portion är jag klar sedan länge. Det känns som att det är ett problem. Jag älskar mat och allt sånt och jag vill njuta mer av det jag äter. Förr i tiden, före min tränings-och kostrevolution, var det egentligen inga problem, jag tog bara en portion till helt enkelt. Lätt som en plätt. Numera är mina portioner mycket mindre och jag tar sällan om mat. Nu är det därmed ett större problem.
Jag tänker på det varje gång jag äter och tänker att NU ska jag ta det lugnt. Andas, ta en tugga, tugga långsamt, vänta med nästa gaffel full med mat...
Men det funkar liksom inte. Övning ger färdighet kanske? Nu när jag är medveten om problemet på ett annat sätt kanske det funkar så småningom. Påminna mig själv varje gång jag äter nåt...
Är det nån som har samma problem?


9 kommentarer:

Annie sa...

Övning GER färdighet :) När man vet om det kan man försöka tänka på det. Tänk att du måste tugga maten innan du sväljer - ordentligt.

Jag är och har varit så, lite bättre nu dock. Är nog mest min rastlöshet som knackar på, men jag kämpar på med att lugna mig.. Ett steg i taget :)

Anonym sa...

Jag är precis tvärt om - alltid sist klar vid en måltid. Ibland försöker serveringspersonalen duka av min tallrik från bordet innan jag är klar när vi äter ute. Att lägga ifrån sig gaffeln en liten stund innebär ju inte nödvändigtvis att man är klar, eller hur?!
Jag har en väninna som opererade magsäcken. Hon åt också alldeles för fort, vilket man ju inte kan göra efter den operationen. Så när vi åt tillsammans var hon noga med att ta en tugga när jag tog en tugga för att på så sätt få in mitt tempo.

Mitt enda tips är att göra precis som du gör - tänk på det vid varje måltid. Se till att pausa mellan tuggorna och att tugga varje tugga många gånger.

Västgötskan sa...

Jag gör precis som dig. I och för sig är det sällan jag tar om, men jag är alltid klar före alla andra... :-P

Suzan sa...

Mitt problem är snarare tvärtom, jag är alltid kvar sist men det beror på att jag pratar så mycket! =)

Malin-Charlotta sa...

Första steget till förändring är just: Medvetenhet...

You can do it!

Anna sa...

Lägger ut receptet imon :)
Jag har oxå alltid ätit fort tyvärr. Försökt äta långsamt men de går liksom inte :/

Camilla sa...

Jag är också ofta som du, dvs färdig först. Det är trist om det är god mat för då går det ju alltid att klämma i lite till, i onödan. Jag kanske också skulle öva på att äta långsammare, men vid frukosten är det smidigt när det går fort.

Anonym sa...

Oh jaa ,känner igen mig alltför väl... Men som sagt, övning ger färdighet :)

Fin layout förresten!

Ann-Louise sa...

Jag har oxå lite för bråttom. Synd, för man hinner ju inte alltid känna efter hur maten smakar... Men jag försöker blir bättre (läs långsammare) så jag kan njuta mer och känna smaken!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...